Letterkenny school transformed with Rapid Build Schools Delivery

Western Building Systems has completed a major new contract at Letterkenny Educate Together National School at Ballyraine, Co Donegal.

The project forms part of the Department of Education and Skills’ wider Rapid Build Schools Delivery Framework. Western Building Systems was responsible for the design,construction and landscaping of the build.

Shane Taggart, Contracts Director at Western Building Systems commented, “We are delighted to have handed over the Letterkenny Educate Together National School – the school has been totally transformed which will hopefully benefit the surrounding community for decades to come.

“The quality of the build is something we’re really proud of and we couldn’t have achieved it without the dedicated local workforce we employed to assist with the project. We would like to thank the surrounding community for their support throughout the entire construction process.”

Over the duration of the project, Western Building Systemscreated 22 new jobs in the Letterkenny area.

The project included the construction of a new three-storeybuilding containing 24 classrooms as well as a GP Hall, a library / resource room and other versatile multi-purpose accommodation blocks.

The outside area was transformed to include soft and hard play areas, 3 ballcourts, foot and cycle paths, 36 bicycle spaces contained within shelters, boundary treatments, pedestrian and vehicle access roads and car parking.

Improvements will also provide a more streamlined morning and afternoon pickup experience for parents with the addition of a new separate vehicular entrance and exit road from the link road providing access to a new car park, set down/drop off zone and turning cycle.

Western Building Systems also landscaped the entire site to provide a safe play environment in line with current safety standards.

Áine Fabisiak, principal at Letterkenny Educate Together National School commented: “The building itself is fantastic and has been completed to a very high standard. It is clear that the children were kept in mind as the end users throughout the process, and little touches e.g. each staircase being a different colour, has helped to make the children feel secure in their new surroundings. The systems that have been installed are user friendly and we have no doubt that the level of aftercare which will be provided will be of an equally high standard.

“We look forward to expanding our school community in the coming years and to making the building our own.”

View video of the complete school